- 1 кг кабачків (або баклажанів); - 0.5 кг картоплі; - 0.5 кг капусти; - 3 середніх помідора; - 3 цибулини; - 1 морквина; - 2-3 зубчики часнику; - зелень (кріп, петрушка); - приправи.
Насправді пропорції можуть варіюватися. Можна ще покласти паприку, баклажани. Капуста може бути як звичайною так і цвітною. Я віддаю перевагу пропорції кабачки:картопля:капуста - 2:1:1.
Ріжемо та підсмажуємо на олії (соняшниковій або оливковій) на слабкому вогні цибулю. В цей час нарізаємо або натираємо на круапній терці моркву.
Коли цибуля починає ставати прозорою, додаємо до неї моркву. Обсмажуємо до тих пір, поки цибуля не стане золотистою.
Кладемо в каструльку (я брав 4-літрову). Заливаємо склянкою води і всипаємо зверху нарізану картоплю. Поки вода закипить, можемо продовжувати нарізати інгредієнти.
Після того, як вода в каструльці закипіла, кладемо кабачки. В цей час можна всипати сіль, однак перемішувати не варто.
Кладемо нарізану капусту.
Може виявитися, що капуста утворює гірку над каструльою. Не лякаємося, в процесі готування гірка зникне за рахунок випаровування соку з овочей.
Далі кладемо помідори і якщо є болгарський перець. Чекаємо, коли гірка почне танути.
Коли побачимо, що помідори розм"якли, можемо покласти дрібно нарізану зелень, часник та лавровий листок.
Хвилин за 10-20 гірка взагалі зникне. Отже пора класти приправи. Одразу можемо перемішати наше рагу.
Куштуємо і на смак підсолюємо чи докладаємо приправ. Можна докласти 1-2 ложки томатної пасти.
Накриваємо кришкою і даємо нашому рагу хвилин 30 відстоятися.
Страву можна їсти як гарячою так і в охолодженому вигляді. Головне не обмежувати фантазію - в рагу можна покласти дуже багато інгредієнтів, і навіть якщо половину вказаних в рецепті прибрати, всеодно воно буде смачним та корисним.